2018. november 4., vasárnap

Hogyan vágjunk bele? I. rész


A ketogén diétára való felkészülés talán legfontosabb része az elméleti ismeretek megszerzése, megtanulni, hogyan és mitől működik. Erről számos leírás található az interneten (angolul értők előnyben), érdemes minél többet utánaolvasni. Mi is fogunk elmélettel foglalkozni itt a blogon, azonban az érdeklődöknek javaslom, hogy több oldalról tájékozódjanak.

Az elmélet azért rendkívül fontos, mert a ketogén diéta, "igen vagy nem" természetű, míg más diétákat lehet különböző szigorúsággal követni, és annak megfelelő hatást fejtenek ki, itt egy bizonyos zsír / szénhidrát+fehérje bevitel arány felett működik a diéta, és ketózisba léphetünk, míg alatta egyszerűen nem működik, és ebben az esetben egy akár kártékony étrendről beszélhetünk. Természetesen ezekről az arányokról később lesz még szó.

A gyakorlat pedig különösen fontos, mert mivel ez egy különleges étrend, fel kell rá készülni otthon a spájzban, a konyhában, a munkahelyen, stb. Természetesen a napi menüket a kedvenc éttermünkben, vagy megszokott reggeliző helyünkön elfelejthetjük, és ha nem szeretnénk, hogy a diétánk túlságosan monoton legyen és hamar megunjuk, a használható alapanyagokból, és ezeknek beszerezhetőségéről érdemes listát készíteni, ketós recepteket előre összegyűjteni.

Technikailag is fel kell készülni, gyakrabban kell konyhai mérleget használnunk, illetve különböző ételek beltartalmi értékeinek utána járni, és ezekkel számolgatni. De ellenőrizni is kell majd a keton szintünket, amihez szintén szükség lesz eszközökre.

A felkészülést egy kérdéssorral segíthetjük hatékonyan. Az első és legfontosabb kérdés az életmódunkra vonatkozik. Hiszek abban, hogy minden élettani funkciónk nagy részben az életmódunk függvénye, a genetika, életünk eseményei mellett. Az életmód egy olyan halmaz, aminek vonatkozásai a fizikai, vagyis testi, leki, érzelmi, és táplálkozási területekre ágaznak szerte. Mielőtt drasztikusan változtatnánk táplálkozásunkon, érdemes átgondolni, hogy hogyan fejleszthetnénk életmódunkat egészében, és a táplálkozásunk fejlesztését lehetőleg ne más negatív életmódbeli szokások kompenzálására használjuk.

További kérdések:

Elmélet
- A ketogén diétával kapcsolatos általános elméleti ismereteink ellenőrzése: a ketózis, egészségügyi hatásai, alkalmazási területei, hátrányai és esetleges veszélyei.
- A keto összehasonlítása más diétákkal: Paleo, Atkins, Alacsony szénhidrát, stb.
- A ketoval kapcsolatos általános gyakorlati ismereteink ellenőrzése: mit ehetünk, mennyit, milyen arányban, és mit nem ehetünk, hogyan számoljunk napi beviteli értékeket.
- A ketózis, mint állapot fenntartására, és ellenőrzésére, egészségügyi állapotunk ellenőrzésének módjai

Személyes megfontolások
-  Nekem való-e a ketogén diéta, vannak-e kizáró okok? (pl. 1-es típusú cukorbetegség)
- Mi a motivációnk a ketohoz? Ez az étrend jár némi áldozattal és önfegyelmet is kíván, ezért érdemes szem előtt tartani a célt, illetve összegezhetjük majd, hogy használt-e.
- Érdemes meditálni a magas zsírtartalmú ételekhez való viszonyunkon, hiszen a ketó alatt főleg zsírt fogunk fogyasztani
- A ketogén diéta költségeinek átgondolása
- Időbeni cél kitűzése, meddig szeretnénk a diétát folytatni, és ez mivel jár (mikro tápanyagok pótlása, koleszterin szint ellenőrzése)

Gyakorlat
- Lista készítése a fogyasztható ételekről, felhasználható alapanyagokról, ételek kipróbálása
- Receptek gyűjtése, kipróbálása
- Személyre szabott beviteli/beltartalmi értékek, cél meghatározása
- Mérleg ellenőrzése, számolási képletek összegyűjtése

A bejegyzéshez inspirációként felhasználtam az alábbi oldalt és a rajta található kérdéssort. Nagyszerű elmélet-tár, válaszokkal együtt: https://perfectketo.com/guide/ultimate-start-guide-ketogenic-diet 




© ketózis
Maira Gall